Daca ajungeti in Italia cu masina trebuie sa vizitati Toscana.
Aceasta regiune celebra pentru vinurile(Chianti, Brunello di Montalcino) si peisajele ei de basm este marginita de cunoscutele orase Pisa, Florenta si Siena. Eu am fost vara in luna august, insa cred ca cel mai potrivit ar fi sa vizitati toamna cand se culeg viile si sunt diferite targuri organizate de localnici.
Plecand din Florenta puteti merge pe „Autostrada Firenze-Siena” si iesiti de pe aceasta la oricare din indicatoarele localitatilor adiacente.De acolo continuati pe drumul secundar ce va aduce prin mici localitati pentru a va bucura de peisajele superbe.Drumul desi „de tara” pentru ei, chiar daca are doar 2 benzi cu cate unsens, este impecabil.
Puteti alege ca destinatii finale Grosseto, Pisa, Livorno, Siena, sau sa va intoarceti oricand in autostrada.Oricum toata zona merita vazuta si „gustata” din plin.
Noi am mers pe alta ruta, plecand din Florenta pe „Autostrada del Sole” in directia Arezzo , am iesit de pe A1 in dreapta la indicatorul „Via Chiantigiana” si mai departe pe „Strada in Chianti”.
Drumul trece prin multe localitati anonime, cel putin pentru noi, insa pe portiunea de drum dintre ele va puteti bucura de vegetatia bogata, de viile ce urca si coboara dealurile, de chiparosii ce pozeaza de o parte si de alta a aleilor ce duc spre numeroasele domenii private unde proprietarii produc si vand celebrul „Chianti”..
Fiecare localitate are cateva centre de degustare si expunere a vinurilor zonei. Cel mai bine mergeti pana in Greve in Chianti, unde exista „Asociatia producatorilor independenti din Chianti”

Aici eu unul am fost fascinat de acest „muzeu interactiv”, de acest univers al vinului.
Dupa ce cobori cateva trepte , ca intr-o crama, gasesti mii de sticle de vin cu preturi incepand de la 3-4 euro pana la zeci de mii de euro pentru colectionari.
Turistii pasionati pot cumpara carti despre istoria vinului si diverse accesorii: tirbusoane, pahare, frapiere, sabie pentru „sabrarea” sampaniei, „cheia vinului”-instrument pentru invechirea vinurilor.
Pentru a degusta vinul inainte de a-l cumpara erau si locuri special amenajate.
Niste butoaie imense foloseau ca bar, in jurul carora se aflau scaune si pe toata circumferinta butoiuliu, in dreptul fiecarui scaun se afla un dispozitiv ce tinea pe verticala o sticla intoarsa cu gatul in jos si in care puneai 10euro centi si iti picura 10ml din respectivul soi.
O idee interesanta si foarte practica.
Cand cumparai sticlele de vin optai si pentru ambalajul corespunzator: punga de hartie pentu o singura sticla, cutie de carton sau lemn, sau diferite cutii potrivite pentru nr de sticle achizitionat.
Daca doriti sa leneviti o dupa-amiaza in Toscana este locatia potrivita.
vai ce imi plac articolele tale!!!O sa te ajut la drumul vinului in Piemonte, pe colinele LANGHE…superb! Sorry nu ma opresc din comments-uri 🙂
abia astept:).ms